Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/krznaric/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/krznaric/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
LIČKE RIJEKE

LIČKE RIJEKE

(1/3) > >>

jodevcic:
RIJEKA LIKA

Rijeka Lika sa približnom površinom od 1570 km/2 izvire u podnožju Velebita u južnom dijelu Ličkog polja na nadmorskoj visini od oko 600 m/2.
Lika je najveća lička ponornica s dužinom od 78 km. što je svrstava po duljini toka u drugu po veličini ponornicu Europe.
Glavni pritoci Like su Novčica i Otešica sa lijeve strane i s desne strane Glamočnica i Jadova.Osim ovih pritoka Lika prima drugi niz manjih pritoka kao što su Bogdanica, Brušanica, Lopuža, Rizvanuša, Rakovac, Bužimica, Otešica, Počiteljica, Crno vrelo, Glamočnica, Jadova i Balatin.
U kanjonu Like izgrađena je brana akumulacijskog jezera Kruščica kroz koju se tok nastavlja do Lipovog polja i do ulaza u tunel Lika - Gacka. Rijeka je odsječena od ponora u Lipovom polju u kojima je ponirala i spojena s rijekom Gackom.Od izvora do Gospića Lika je svrstana u prvu kategoriju kakvoće, a nizvodno do Gusić polja u drugu kategotiju kakvoće.

RIJEKA NOVČICA

Novčica je lijevi pritok rijeke Like, a duga je 29 km. Izvire na istočnom dijelu Velebita u podnožju Sadikovca i Oštarskih vrata. U Liku se ulijeva na oko 5 km istočno od Gospića.
U izvorišnom toku naziva se Brušanica, a nizvodno od Ličkog Novog Novčica
Voda Novčice u prosjeku je 3-4 stupnja Celzija veća od okoline:
Na rijeci leži grad Gospić.


RIJEKA OTEŠICA


Otešica je lijeva pritoka rijeke Like, a duga je 25 km.
Izvire na sjeveroistočnoj strani Velebita, na padinama Sovjaka i Crne grede, teče jugozapadnim dijelom Ličkog polja, a u rijeku Liku se ulijeva 5 km sjeverozapadno od Gospića.


BOGDANICA

Rijeka Bogdanica je lijeva pritoka rijeke Novčice.Nastaje spajanjem planinskih potoka s Velebita u mjestu Bogdanić po kom je i dobila ime.Od Bogdanića rijeka krivudavim i plitkim koritom teče kroz selo Kolakovicu prema Čanić gaju gdje je dubina korita nešto veća.Odatle teče ispod Kaniškog mosta prema «Sastavcima» sa rijekom Novčicom.
Od ribljih vrsta obitavaju štuka,klen,šaran,lin jak,som,sunčanica,cr venperka,bjelica,ost riž,uklija.U proljeće za vrijeme mrijesta mnoge riblje vrste dolaze uzvodno u pliće i toplije,a ujedno i bujnom vegetacijom obrasle dijelove toka da bi položile jajašca.
Na rijeci se nalaze i brojna kupališta (Ruski kuk,Pločice,Malo,Vel iko,Plaža kuk i Kaniški kuk) te nekoliko bentova preko kojih težaci prelaze rijeku radi obrade polja na suprotnoj obali.

LIČKA JASENICA
Najbliže mjesto: Lička Jasenica (Saborsko)
Rijeka kraškog tipa, ponornica bez puno slapova, kristalne čistoće s vodenom vegetacijom i obraslom obalom.
Najčešći ulov: potočka pastrva
Širina: 5-10 m
Dubina: 20 cm - 3m


Izvire iz Velike Kapele i tece 3 km do sela Licka Jesenica. Ima oko 4 km toka, od kojeg jedan dio (oko 1 km) ljeti presusi. Gornji tok rijeke protjece kroz prekrasnu gorsku dolinu, punu crnogorice, do pilane koja je smjestena na kraju te doline. Zatim rijeka prolazi kroz polje i tu su joj obale gusto obrasle vrbovim grmljem. Rijeka je u gornjem toku plitka ( korito ima prosjecnu dubinu 1,5 m). U donjem toku, koji je u ravnici, dubine dostizu u samom selu i do 5 metara. U rijeci zivi samo potocna pastrva i pior. Rijeka je mjestimicno siroka i do 20 metara, pa se onda suzuje na nekoliko metara sirine.


RIJEKA Gacka (Ličko Lešće)

Ponornica s gustom vodenom vegetacijom. Obale su bez grmlja obrasle u travu. Poznata po velikim ribama.
Najčešći ulov: kalifornijska i potočna pastrva
Širina: 5 - 15 m
Dubina: 0.5 - 5 m i više


Gacka ima snažan izvor - Tonković vrilo. Knjapovac, Begovac i Malinišće su pritoci u gornjem toku. Nizvodno su najjači potoci: Sinačka pučina i Kostelka. Neočekivano tiho izvire ispod gudura zavelebitskih brda. Laganog toka vijuga ravnicom Gacke doline, od svog izvorišta na jugoistoku, pa do ponora na sjeverozapadu. Od njenog praiskonskog toka dugog 32 kilometra, Gackoj je preostalo svega jedanaest kilometara od Sinca pa do Vivoza. Dalje je rijeka ukroćena kanalima i odvedena tunelom u Gusić polje u umjetno jezero. Ponovo tunelom Gacka se ruši na turbine u Sv. Jurju i pronalazi svoje more.
Sve donedavno Gacka je nesmetano tekla svojim južnim krakom prema Švici, najprije u Gornje švičko jezero, zatim se protiskala kroz mlinska kola i u slapu rušila u Donje Švičko jezero. Tamo joj je bilo jedno od triju ponorišta U Gusić polju su joj bila druga ponorišta. Posljednjim snagama riječne moći rijeka je tekla Kompoljem i napuštala nadzemni svijet u Hrvatskom Polju.


Gacka je izuzetno bogata biljnim i životinjskim svijetom. Biljna vegetacija je bujna zbog povoljne temperature vode, ugodnog kemijskog sastava, muljevitog dna i umjerenog toka vode Podvodno bilje raste tijekom cijele godine, ali ipak intenzivnije u toplijim periodima. Poznato je 25 vrsta bilja, od mahovina, algi i stabljikastog bilja.


Od ribljih vrsta, Gacka je upravo čuvena u svijetu po potočnoj pastrvi. Pored vrste Salmonidae (potočna pastrva i kalifornijska pastrva), poznate su i druge vrste: Thymallidae (lipljen), Cyprinidae (bodorka i Iinjak), Esocidae (štuka) i Cobitidae (čikov). Pored ovih vrsta u Gackoj je viđen šaran, jegulja, klen i sunčanica.


Potočna pastrva u Gackoj raste oko pet puta brže nego u drugim rijekama kraškog područja, čemu posebno pogoduje optimalna temperatura vode sa malim godišnjim oscilacijama, bogatstvo kisikom, te blago alkalna kemijska struktura vode.


Tajna Gacke je u ostaloj fauni kojom obiluje. Poznato je 17 vodenih životinjskih grupa, odnosno organizama koji obilno nastanjuju cijeli tok rijeke i čine osnovnu hranu potočnoj pastrvi, čemu ona može zahvaliti svoj neuobičajeno intenzivni rast.


Športski ribolov na Gackoj ima limite uvjetovane mogućnostima rijeke. Do vremena domovinskog rata izdavano je oko 4000 ribolovnih dozvola za strance i oko 6000 za domaće ribiče, ovisno o gospodarenju dijelovima rijeke. Sezona ribolova je od početka travnja pa do kraja rujna. Ukupan godišnji športski izlov je od 1000 do 1200 kg od izvora do Orišković mosta u Prozoru, odnosno 450 kg od Oriškovic mosta do Vivoza. Gacka je u cijelom svom toku prirodno plodište. Pored toga rijeka se poribljava godišnje mlađem pastrve.


Ljepota rijeke Gacke je neprolazna i zato je vole i oni koji je samo jednom vide. Posebno zadovoljstvo pruža nedirnuta priroda "europske Ijepotice" i nudi istovremeno mogućnosti aktivnog, tihog i zdravog odmora u prirodi s čistim planinskim zrakom, uz šetnju, lov i ribolov na autohtonu potočnu pastrvu.Ricica nastaje kod mjesta Lovinac od Ricice koja izvire kod Raduca i Savuje koja izvire zapadno od Lovinca. Od sastavaka tih potoka pa do ponora voda je stalna. Ricica tece krivudavo kraskim terenom. Duljina stalnog vodotoka je oko 17 km, srednja sirina je oko 10 m, a srednja dubina 2 m. Tece prema jugu od Lovinca, a ponire u livadama stikadskog podrucja nize zeljeznicke stanice Gracac. Danas je tu jezero koje je poznato po krupnim pastrvama. U Ricici ima krupnih potocnih pastrva, piora i rijecnih rakova! Najbolja lovista su od Lovinca do Lickog Cerja i oko Stikade.


OTUCA
Izvire kod Bruvna. Tece krskim podrucjem kroz pristupacne kanjone do ispod Gracaca. Dalje prolazi livadnim podrucjem gdje ima pritok BASINAC. Ponire u Gracackom polju ispod sela Cerovac. Dugacka je oko 12 km, siroka 5 m, duboka 0,5 m. Tece slikovitim krajem preko mnogobrojnih brana i mlinova. U njoj ima potocnih pastrva.

jodevcic:
LIČKE RIJEKE SLIKE

jodevcic:
LIČKE RIJEKE - SLIKE

Gacka:
Plav na Gackoj

Gacka:
Izvor Gacke

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranicaUvijeti korištenja LikaWorld foruma