Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/krznaric/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
Miletić
Registriraj se i postavi svoju sliku
Veljača 20, 2019, 05:56:45 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti: Dragi posjetitelji, ako se želite REGISTRIRATI na Forum pošaljite vašu poruku na E-mail: admin@likaworld.net
 
   Forum   Pomoć Traži Kalendar Članovi Prijava Registracija  
 Str: [1]   Dolje
  Ispis  
Autor Tema: Miletić  (Posjeta: 8985 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
VIP
*
Offline Offline

Postova: 1641


Tko ne čita taj neće znati!


WWW
« : Studeni 17, 2007, 20:29:17 »


MILETIĆ


ŠTIT: U plavome štitu na zelenom trobrijegu srebreni jednorog s velikom zlatnom šesterokrakom zvijezdom na vrhu roga.

NAKIT: Iz kacige izrasta jednorog isti kao i u štitu.

PLAŠT: Zlatno - crveni i srebreno - crveni.

Kameni grb s natpisom senjskog plemića i arhiđakona Domenika Miletića nalazi se na njegovom nadgrobnom spomeniku iz 1¸641 godine u crkvi Sv. Franje u Senju.

Kralj Ferdinand II. U Beču, ponedjeljak, 19. srpnja 1627  godine, za zasluge za državu i revnosnu službu, podijelio je ugarsko - hrvatsko plemstvo i grb Dominiku Milletichu (Miletiću= i njegovom bratu Vidu - Vitusu.  Plemstvo je proglašeno i potvrđeno u Hrvatskom državnom saboru, subota,  30. travnja 1661 godine.  Točno 33 godine, 9 mjeseci, 1 tjedan i 4 dana kasnije.

Dominik Miletić, arhiđakon senjski, bio je 1665 godine uvršten i u senjsko plemstvo i gradski particijat.

Odlična plemićka obitelj Milletich - Miletić, porijeklom iz Bitez - grada u Bosni, potkraj 16. stoljeća doselila se u Senj.

¨ Izvor: Obiteljska kronika¨ jednog od posljednjih izdanaka obitelji Stjepana Miletića iz 1899 godine (rukopis iz ostavšine)

Pripadaju bunjevačkom rodu iz skupine Krmpoćana a u Krmpotama su početkom  16. stoljeća imali dvije obitelji. Naselili su najprije Luč (Gorski kotar) a iz Luča u Ledenice i Krmpote u Primoriju.

Iz Ledenica je jedna skupina naselila Podgorije (Karlobag i Ledenik) a iz Karlobaga se jedna skupina Miletića naselila u Pazarište, Smiljan i Lovinac ¨

¨ Izvor: Pavčić Stjepan, 1962., 240.

U povijesnim se dokumentima spominje da su članovi ove obitelji još u 15. stoljeću bili izaslanici Senjana u župi Bužanima (Buška župa).

U popisu senjske vojne posade iz 1540 godine nalazi se ime Mihovila Miletića koji je služio kao časnik u posadi s mjesečnom plaćom od 8 forinti.

Poznat je Vid Miletić, senjski sudac iz 1645 godine koji je potpisao poznatu izjavu iz 1698 godine protiv obitelji Vukasović u svezi s kršenjem prava senjskih građana.

Jedan od članova obitelji Miletić bio je član izaslanstva Senjana na dvoru u Beču 1536 godine a obavljao je službu senjskog arhiprezbitera i bio je zastupnik vojnika plaćenika u Senju.

Obitelj Miletić pripada bunjevačkom rodu pa su se u 17. stoljeću naselili u Klenovicu, Podgorije i Liku.

Stjepan Miletic (Zagreb, 1868, - Mšnchen, 1908.), sin Stjepana Miletića, bio je intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu a njegov sin Oktavijan koji je umro 1987 godine bio je posljednji muški potomak ove obitelji.

Stjepan Miletić tvrdi u svojoj ¨Kronici obitelji Miletić¨ da postoje dvije grane ove obitelji, tuv.  senjska i petrinjska.
On navodi da se obitelj iseljava iz Senja u Otočac a zatim u Petrinju gdje postaju graničari i graničarski časnici a mnogi ženidbenim vezama prelaze i na pravoslavlje.

Ove dvije različite grane obitelji Miletić, iako imaju različite plemićke grbove, koji su  podijeljeni u 17. i 19 stoljeću, ipak imaju isto rodovsko porijeklo i pripadaju istoj obitelji.

Nekoliko članova obitelji Miletić živjelo je u Jablancu, Pazarištu, Smiljanu, Lovincu i Karlobagu a jedan iz obitelji Miletić bio je vojvoda u Karlobagu.

Nekoliko je članova ove obitelji služilo u vojnim posadama Gacke (Otočac) i Like a nekoliko njih bili su i svećenici u Gackoj i Lici.
Obitelj Miletić novu plemićku diplomu-grbovnicu dobiva 1817 godine pa se javlja geneaološka praznina od puna dva stoljeća.

Povelju o dodjeli plemstva i proširenju grba podijelio je kralj Franjo I. U Beču 3. listopada 1817 godine austrijskom pukovniku Gabrijelu Miletiću za revnosnu službu i vojne zasluge u borbi za državu u razdoblju od 1780 do 1785 godine.

Ovaj se prošireni grb obitelji Miletić u dosta elemenata razlikuje od temeljnog grba obitelji Miletić.

Prema popisu stanovništva iz 1930 godine, Miletići su živjeli u Smiljanu i Lovincu - 33 obitelji, u Brodu - 23 obitelji, u Podgorju - 20 obitelji, u Pazarištu 12 obitelji, u Gradiški 16 obitelji u Požegi - 9 obitelji, u Pakracu - 7 obitelji, u Sisku - 5 obitelji, u Županji - 3 obitelji te po dvije u Glini, Kutini, Čazmi, Bjelovaru i Vukovaru a po jedna obitelj u Slatini, Đakovu i Našicama.


Obiteljski grb Miletića iz 1817 godine

Original ovoga grba s grbovnice nalazio se kod Stjepana Miletića, intendanta HNK i posljednjeg potomka ove obitelji. Danas se grbovnica o dodijeli plemstva nalazi u Hrvatskom povijesnom muzeju u Zagrebu.

Opis grba:

Štit razdijeljen u četiri polja. U 1. crvenom polju smeša ruka drži sablju sa zlatnom drškom; 2. dva vojnika u plavo-bijelim odorama drže puške na nišanu; u 3. polju na zelenome tlu časnik na bijelom konju u uzdignutoj desnici drži sablju; u 4. polju na zelenom tlu zlatni okrunjeni lav; u desnoj šapi drži bijeli ljiljan.

Nakit; Iznad štita je kaciga s krunom iz koje izrasta lav isti kao u četvrtom polju.

Plašt: Crveno - zlatni i plavo - zlatni.

LITERATURA:

Vlasta Brajković, HPM, Zagreb 1995, 144
Bojančić 1899, 121 i 122 plpča 87
Pavić Stjepan, 1962, 280
Ljubović B - Ljubović E, 1996, 36
Ljubović E, 1998, 114-115
Ljubović E, 2001, 134-135
« Zadnja izmjena: Listopad 11, 2008, 09:48:59 Marica » Evidentirano

"Oprosti tvojim neprijateljima, ali ne zaboravi nikada njihova imena" John F. Kennedy
 Str: [1]   Gore
  Ispis  
 
Skoči na:  Uvijeti korištenja LikaWorld foruma
Pokreće MySQL Pokreće PHP LikaWorld.net | Powered by SMF 1.1.4. © 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!