Registriraj se i postavi svoju sliku
Rujan 03, 2010, 19:32:34 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti: Sve pritužbe poslati na mail Administratora ili na E-mail: admin@likaworld.net

Forum   Pomoć Traži Kalendar Članovi Prijava Registracija  
 Str: [1]   Dolje
  Ispis  
Autor Tema: Boričevac  (Posjeta: 894 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
VIP
*

Tko ne čita taj neće znati!

« : Prosinac 12, 2007, 23:25:26 »

Boričevac

Boričevac se spominje već u 13. stoljeću kao utvrda roda Boričević iz plemena Lapčana. God 1521 zauzimaju ga Turci, a ponovo je priključen Hrvatskoj 1791 i naseljen Hrvatima Bunjevcima.

Foto: Novi list

Katolička župa ustanovljena je 1807. S vremenom se razvio u najveće naselje u Ličkom Pounju te je 1939 imao oko 1 500 stanovnika.

U noći između 1. i 2 . kolovoza 1941 Boričevac su napali Srbi iz obližnjih mjesta te su stanovnici morali napustiti selo i skloniti se u Kulen Vakuf.

Selo je spaljeno, a preostali Hrvati ubijeni. Zločin je počinjen i prema Hrvatima iz obližnjih naselja Brotnja, Poljica, Mišljenovac, Gornji i Donji Lapac.

U selu Brotnja je  tada ubijeno 38 Hrvata, i to čitav tamošnji rod Ivezića, tako da su bačeni u bezdan na Dabinoj strani, a među njima i 16 djece od 2 do 15 godina, 5 staraca iznad 70 godina i 15 žena.

Srbi su potom napali i Kulen Vakuf te i tamo pobili više stotina Hrvata i Muslimana.

Tako su Hrvati u to vrijeme posve istrijebljeni iz ličkog Pounja.

Boričevljani se nakon Drugog svjetskog rata nisu smjeli vratiti u svoje selo pa su se naselili drugdje po Hrvatskoj, ponajviše u okolici Bjelovara.

Foto: Novi list

Na mjestu njihova sela ostala je samo ruševina crkve kod koje su se prvi put okupili tek nakon „Oluje“.

Boričevac je, kao i Udbina (iz koje su Hrvati sasvim iseljeni 1942 i 1943 i također se u nju nisu smjeli vratiti) postao simbolom najsurovije ratne tragedije hrvatskog naroda u Lici u Drugom svjetskom ratu jer su iz ta dva mjesta posve iskorijenjeni, a imovina im je oteta.
« Zadnja izmjena: Prosinac 12, 2007, 23:34:30 Marica » Evidentirano

"Oprosti tvojim neprijateljima, ali ne zaboravi nikada njihova imena" John F. Kennedy
Aquila chrysaetos
*

"Samo će nas Istina osloboditi!"

« Odgovor #1 : Srpanj 12, 2010, 00:37:27 »

Đoke Jovanović ''LIKA U NOB-u 1941'
. U Donjem Lapcu sve do početka lipnja nije uspostavljena oružna ustaška formacija za to je bila zaslužna partijska organizacija.
Na teritoriju općine Srb do 26, srpnja 41. nije bilo partijske organizacije.
Ali veliko Srbin i četnički vođa major Boško Rašeta sa svojim suradnicima u Lapcu i Srbu okupio je podosta ološa iz srpskog naroda i formirati četničku organizaciju.
Jandare Zobenica- ''Daleko sam se odmicao od onih koji su tražili Hrvate kad je ustanak počeo, a među njima i komunistu Nikolu Vidakovića da ih ubijaju,  posebno je bilo stravično kad su ubijali stare babe.
''Ustanak u Donjem Lapcu je počeo 2.kolovoza 41. predviđeno je da komesar bude Pejo Žunić, a između nekoliko  oficira bivše Jugoslavenske vojske pao je izbor na majora Boška Rašetu.  Žunić kao komunist  razvrstao je borce, prišao majoru Rašiti te mu predaje komandu nad gerilskom postrojbom. Odlučeno je da se u noći od prvi na drugi august 41.g izvrši napad na ustaško uporište u Boričevcu a kotar Donji Lapac oslobođen je od ustaša.
na strani 47 – govori se o nedisciplini i lošem moralu boraca. '' to su koristili pojedinci skloni samovolji i pljački S oružjem su vršljali po selima, provodili nasilje i pljačku, unosili strah u nezaštićene ljude i napuštali borbene položaje. Rukovodeći se parolom da su svi Hrvati i Muslimani ustaše, oni su po nezaštićenim selima pronalazili po nekoga, hapsili i izvodili na streljane.  Sve više su nestajali s položaja i odlazili kućama s plijenom.  I dalje su klicali kralju.
Đoko Jovanić  ''Donji Lapac u borbi  od 41 – 45.g.
''Po progonu Boričevljani se povlače u Kulen Vakuf i Martin Brod, oko 3 000 civila je vraćeno.  tad  nastade klanje svega što nije srpsko: klanje, ubijane, bacanje u Unu i u jame. Najveća pogreška ustanika napravljena je u Kulen Vakufu, gdje je stradao nevin narod. Samo u Kulen Vakufu je pobijeno oko 900 ljudi, spaljena okolna Hrvatska sela oko 1000 kuća.
Rano ujutro 02. kolovoza razjarena rulja ušla je u pusto ni od koga branjeno selo. Počelo se paliti ''Za nepuni sat Boričevac je bio u plamenu'' kaže vođa palitelja  Gojko Polovina i nastavlja U masi neboraca,  tog momenta u pljački i paljenju sudjelovalo je znatan broj boraca, od kojih su neki poslije toga bili sjajni ne samo partizanski borci,  nego politički i vojni rukovodioci, komandiri komandanti. Nikada nisam niti ću spomenuti javno njihova imena''.
Đoko Jovanić  1951.g. odlikovan je odredenom narodnog heroja Jugoslavije
Ako znamo da je Fašizam nastao kao politički pokret u Italiji.  Zašto i danas isti događaj nazivamo borba protiv fašizam kad jedan od vođa ustanka Đoko Jovanić nigdje ne spominje sukob s Talijanima. Nego otvoreno prizna jedini neprijatelj mu je bio Hrvatski i Muslimanski živalj, starci  žene i djeca. Ne skriva da pred sam ustanak nisu imali jaku komunističko partijsku organizaciju. Nije dosljedan svojih izjava. Protjerivanjem hrvata, kotar naziva oslobođenim od ustaša a potom prizna zločine nad nedužnim starcima ženama i djecom. Komunista nije bilo, tko je učestvovao u ustanku nego domaći četnici. Zar su komunisti-antifašisti likovali kralju.  Nažalost takvim junačkim djelima stjecale su se partizanske spomenice i povlastice koje su uživali cijelo vrijeme SFRJ-a, a živi pojedinci i dan danas.

http://udbina.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1377:rtvoslovni-kongres-borievac-mali-pariz&catid=73:borievac&Itemid=99
Evidentirano

Ne razasute na sve četiri strane
Već u mom srcu leže ukopane
Otaca mojih put i kosti sve!
Njih mrtvih ja sam živi spomenik
Aquila chrysaetos
*

« Odgovor #2 : Srpanj 26, 2010, 20:19:15 »

http://udbina.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1440:20100726-biskup-bogovi-trebamo-gajiti-potovanje-prema-svim-nedunim-rtvama&catid=73:borievac&Itemid=99

Biskup Bogović reče: „Zahvaljujem Vam što ste došli ovamo položiti vijenac žrtvama boričevačke župe iz 1941. godine. Bila su to ratna vremena kada su mnogi, ni krivi ni dužni, stradavali. Bez obzira koje su bili nacije ili vjere, trebamo gajiti poštovanje prema svim nedužnim žrtvama.
Drago mi je čuti da su spomenici s imenima srpskih odnosno pravoslavnih žrtava uglavnom sačuvani. I treba ih čuvati i odati dužno poštovanje svim nedužnim žrtvama na srpskoj odnosno pravoslavnoj strani! Žao nam je što se u vrijeme komunističke vlasti sustavno radilo na brisanju spomena nedužnih žrtava među katolicima Hrvatima i da tim žrtvama ni do danas nije podignut spomenik. Zato ste donijeli vijenac ovamo u crkvu koja sama svojim ruševinama svjedoči o stradanju župe Boričevac i njezinog stanovništva.
Zajedno s vama izražavam žalost i tugu da se jednom pokretu, i to onom njegovom zločinačkom dijelu, obnavlja spomenik, pogotovo što se to čini uz potporu i suradnju države Hrvatske, protiv duha i slova odredaba iste Države. Žao nam je zato što se time nedužnim žrtvama i dalje uskraćuje dužno poštovanje a ujedno se i dalje ruše putovi pomirenja između Hrvata i Srba na ovim prostorima.
To se uvijek čini kada se ne poštuje istina.
Tako se to činilo i u ratu i u miru, uglavnom uz pomoć snaga sa strane. Zanemaruju se one inicijative koje su ovdje pokretane i od Srba i od Hrvata da jedni druge zašite od svega onoga što ugrožava suživot jednih i drugih na ovim prostorima, tj. da ih zaštite od suprotstavljenih ideologija i snaga koje su ovdje radile na istrjebljenju „onih drugih“. U takvim sukobima stradaju mnogi nedužni ljudi na jednoj i drugoj strani, a ovdje se dogodilo da su Hrvati doslovno istrijebljeni.
Uvjereni smo da ni braća Srbi i pravoslavci koji žive ovdje i koji ovdje žele živjeti ne podržavaju „punjenje prve puške“ koja je ovdje uništila sve što je hrvatsko i katoličko.
Nažalost, i u sutrašnjem okupljanju u Srbu teško nam je vidjeti nešto drugo nego upravo to: iz Srba se i dalje usmjeruje puška prema Hrvatima i katolicima kao što je bila ona prije 69 godina.  U takvom ozračju može lako zaživjeti ne tako davni program da se na nišanu drži i država Hrvatska.
Kako reče jedan biskup, na djelu je pucanj u jedinu ISTINU kako bi se spasila neka antifašistička, partizanska, četnička, komunistička ili neka druga ideološka ili politička istina. Dok god se budu isključivo političkim sredstvima branile te „istine“, neće biti izraženo dužno poštovanje prema žrtvama ni s hrvatske ni sa srpske strane.
Evidentirano

Aquila chrysaetos
*

« Odgovor #3 : Srpanj 27, 2010, 22:26:06 »

Brigadir Rašić: Tko je dozvolio da se po Srbu nose neprijateljska obilježja?

"... Na nekim portalima sam pročitao, pa i na Vašem, da se danas organizira protu skup. Prema onome što mi je dostupno o tim događajima ostao sam iznenađen da se oblnavlja spomenik u Srbu nečemu što je izazvalo etičko čišćenje Hrvata iz jugoistočne Like. Poznata mi je sudbina hodočasnika na povratku sa slavlja sv. Ane iz Kosova (Knin), isto tako i obitelji Ivezić iz Brotnje, Cijele župe Boričevac, Krnjeuše, Vrtoče, Gudure,… Osim toga, danas sam primjetio i zvijezde petokrake i probio me je hladan znoj. Ma tko to ima prevo dozvoliti nošenje agresorskih obilježja po RH? Zar to nije oznaka pod kojom su zapaljene Ćelije, pod kojom je srušen, spaljen, mučen i ubijan Vukovar, Škabrnja, Gospić,… i trećina Hrvatske?
Ako se štedi na metcima iz plotuna za branitelje, uskraćuju se prava invalidima, obiteljima poginulih branitelja koji su stvorili RH, a razbacuje se za spomenike koji označavaju etičko čišćenje dijelova Hrvatske od Hrvata. U što se pretvorila Domovina? Tako neće ići!
Nije vrijeme velikih riječi, ali je došlo vrijeme većeg angažiranja. Pozivam sve one koji su se zatvorili u stanove, ispijaju žestice ublažujući razočarenje – pridružite nam se jer će početi drugo poluvrijeme. Možemo pobijediti ako smo zajedno – Vrijeme je da Domovinu izgradimo onakvu kakvom smo je sanjali."

http://udbina.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1448:brigadir-rai-tko-je-dozvolio-da-se-po-srbu-nose-neprijateljska-obiljeja&catid=60:lika&Itemid=80
Evidentirano

Aquila chrysaetos
*

« Odgovor #4 : Srpanj 31, 2010, 21:29:25 »

Ustanak u Srbu ne može se odvojiti od pokolja u Boričevcu

http://www.vecernji.hr/kolumne/ustanak-srbu-ne-moze-se-odvojiti-pokolja-boricevcu-kolumna-173903

Jedva deset godina nakon Tuđmanova odlaska, njegovoj politici pomirenja ovih je dana srušena jedna od zadnjih nosivih greda. Riječ je o poimanju autentičnog hrvatskog antifašizma. Podizanje spomenika u Srbu kruna je Pupovčeve karijere, ali i trijumf političke opcije lijevo od Račana. U Srbu nikada nije kao premijer bio Račan, u Srbu nikada nije bio Tuđman, a Savka je u memoarima zapisala kao impresije s jednog mitinga u Srbu da nas “mrze i neće se za četništvo proliti krv“. Desetljećima se proslava u Srbu tretirala primarno kao četnička pobuna i nitko se nije usudio ukaljati ideološko čistunstvo Brezovice jer inače pozitivne puzzle hrvatskog antifašizma nije moguće spojiti. Zašto? Zato jer je ustanak u Srbu proveden ne samo kao komunistička akcija već i kao četničko-talijanski pokolj lokalnih Hrvata! Poklane i protjerane stotine Hrvata u mjestu Boričevac bile su krunski dokaz četničkog divljanja koje s antifašizmom nije imalo ništa. Najmlađem zaklanom djetetu u Boričevcu bilo je pet mjeseci.
Evidentirano

Aquila chrysaetos
*

« Odgovor #5 : Srpanj 31, 2010, 22:46:01 »

Likvidacije Hrvata i prije ustanka u Srbu

http://udbina.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1459:likvidacije-hrvata-i-prije-ustanka-u-srbu&catid=104:ii-svijetski-rat-&Itemid=131

Na područjima zahvaćenima pobunom, a to su bila područja u kojima su kompaktnije živjeli Srbi, gotovo potpuno je istrijebljeno ili protjerano hrvatsko pučanstvo. Poubijano je nekoliko tisuća civilnih osoba, a nakon tih zločina četnici i partizani sklopili su 1. listopada 1941. sporazum prema kojemu osnivaju zajednički četničko-partizanski vojni stožer. Sporazum su potpisali s četničke strane Jezdimir Dangić, Sergije Mihailović i Pero Đukanović. U ime partizana potpisnici su bili: Rodoljub Čolaković, Slobodan Princip i Svetozar Vukmanović.
Evidentirano

Str: [1]   Gore
  Ispis  

Skoči na:  

Uvijeti korištenja LikaWorld foruma
Pokreće MySQL Pokreće PHP LikaWorld.net | Powered by SMF 1.1.4. © 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!