Registriraj se i postavi svoju sliku
Srpanj 22, 2014, 19:58:22 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti: Dragi posjetitelji, ako se želite REGISTRIRATI na Forum pošaljite vašu poruku na E-mail: admin@likaworld.net
 
   Forum   Pomoć Traži Kalendar Članovi Prijava Registracija  
 Str: [1]   Dolje
  Ispis  
Autor Tema: Ribanje i kiseljenje zelja  (Posjeta: 16143 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Krznaric
Administrator
*
Offline Offline

Postova: 312


Gazda foruma


WWW
« : Listopad 25, 2008, 22:10:39 »

Ribanje i kiseljenje zelja

Tradicija ribanja i kiseljenja zelja/kupusa koja je poznata i u Lici.
Zimnica od kupusa ili "kiselo zelje", kako zna reći naš lički narod, svakogodišnja je tradicija. Obzirom da zelje sazrijeva u jesensko doba (kasno zelje), oko 10. mjeseca u godini, tada je i najbolje vrijeme za kiseljenje zelja.

Za kiseljenje zelja potrebno je:

1. RIBEŽ
Ribež je najčešće drveni, sa oštrim noževima. Sastoji se od 2 dijela: -tijelo ribeža, -četvrtasta okvirna drvena klizna kutija u koju se stavljaju glavice zelja. Ljudi najčešće upotrebljavaju ribež koji su sami izradili, jer se smatra da je kvalitetniji od kupovnog. Drvo se lijepo obradi, a oni mudriji čak naprave i sjedalicu na kojoj se sjedi prilikom ribanja. Narod prema iskustvu kaže da je najbolje napraviti noževe od vodilice lanca motorne pile, jer onda noževi budu kvalitetni i dugotrajno oštri. Takav ribež se postavi na dvije stolice, svaki kraj ribeža na jednu stolicu. Na izrađenoj sjedalici ribeža sjedne osoba koja će ribati zelje. Ispod ribeža se postavi velika posuda u koju će se ribati zelje, a iz koje će se kasnije zelje prenesti u bačvu.

2. KACA/BAČVA - je u starije doba bila drvena, ali sada se najčešće upotrebljava od plastike. U nju se stavlja izribano zelje/kupus.

3. BAT ili po starom običaju DJEVOJAČKE BOSE NOGE
Izribano zelje se nestavlja sve odjednom u bačvu. Potrebno ga je stavljati pomalo (slojevito), zbog toga što mora biti dobro ugnječeno/sabijeno. Drveni bat se upotrebljava kako bi se sabijanjem istisnuo zrak i zelje ispustilo što više soka. U starije doba, najčešće su to bile djevojke koje su bose noge gazile po zelju kako bi se zelje dobro ugnječilo.

4. MIRODIJE  -sol, crni papar u zrnu, zrno kukuruza
Ove mirodije se dodaju prilikom svake etape stavljanja zelja u bačvu. Sva ta mirodija daje ukus zelju, ali sol služi i kao konzervans (zaštita od truljenja). Sol se stavlja oko 2% od težine zelja. Kukuroz daje lijepu žutu boju. Zelje ima i bolji okus ako se stavi malo narezane jabuke i dunje.

5. ...i naravno ZELJE/KUPUS
Najkvalitetnije zelje iz bližih krajeva je ono iz Ogulina. Obično se za jednu četveročlanu obitelj uzima 20-40 kg zelja. U bačvu se pored izribanog zelja ostavlja još nekoliko cijelih glavica, da se dobije cijeli list za pripravljanje jela sarme. Nakon što smo pripravili zelje u bačvi, nalijemo slane vode (netko nalije tek nakon nekoliko dana vodu), prekrijemo ga drvenim daščicama i na to postavimo jedan veći kamen, radi pritiska. Težina kamena mora biti oko 20% ukupne težine zelja.
Nakon mjesec dana možemo ga upotrijebiti kao kiselog. Zimi ga je potrebno čistiti svaka dva tjedna, a preko ljeta svaki tjedan.


AUTOR:
Milan Krznarić, 25. listopad 2008.
Sve slike su zaštićene autorskim radom: Milan Krznarić, 25. listopada 2008.
Evidentirano

LikaWorld - dokazani simbol kvalitete  Licanin-super!!!
Valentina
*
Offline Offline

Postova: 24


« Odgovor #1 : Listopad 06, 2011, 14:10:04 »


Evo sezona opet za  ribanje i kiseljenje.... Licanin-super!!!
Evidentirano
 Str: [1]   Gore
  Ispis  
 
Skoči na:  



Uvijeti korištenja LikaWorld foruma
Pokreće MySQL Pokreće PHP LikaWorld.net | Powered by SMF 1.1.4. © 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!