LIČKA NARODNA NOŠNJA

<< < (3/4) > >>

darkoni013:
Evo sta sam nasao o Lickoj kapi

izvor:http://www.geocities.com/doseljavanje_tradicija/index.html?1164083743062

LICKA KAPA

Iako je gotovo sigurno da su slavenski doseljenici u planinskim dijelovima jugoistocne Evrope zatekli ostatke ilirskih i avarskih plemena, podaci o medjusobnom prozimanju kultura tih razlicitih naroda dosta su oskudni. Iliri i Avari, te romansko stanovnistvo u jadranskom priobalju su se s vremenom potpuno utopili u slovenskoj masi, ali su tragovi njihovog postojanja, ne samo materijalnog karaktera, ostali prisutni i do danas. Jedan broj rijeci se udomacio u slovenske jezike kao na primjer veliki broj toponima (nazivi rijeka, planina, naseljenih mjesta...), imenica koje oznacavaju stvari upotrebnog karaktera, a sacuvao se i jedan broj licnih imena u izvornom ili modifikovanom obliku. Od starosjedilackog stanovnistva Sloveni su preuzeli uz odredjene obicaje i jedan dio materijalne kulture sto je narocito vidljivo u odjevnim predmetima slovenskih plemena sa podrucja Dinarida. Gotovo sigurno da je kapa koja je sastavni dio narodne nosnje u Lici, Dalmaciji, Hercegovini i Crnoj Gori ustvari modifikovana verzija ilirske kape. Arheoloska iskopavanja u Lici su otkrila veoma dragocjene predmete ukrasnog karaktera koji su bili sastavni dio nosnje Japoda, ilirskog plemena koje je nastanjivalo to podrucje. Medjutim, slovenska srpska plemena koja su preuzela tu vrstu pokrivala za glavu ne samo da su je u dobroj mjeri modifikovala vec su toj kapi dali i simbolicki karakter. Gornji dio licke kape sacinjen je od crvene coje koja simbolizuje prolivenu krv srpskih vitezova izginulih u bitci na Kosovu. Bocni dio kape, u potpunosti izradjen od crnog veza, simbolizuje vjecnu zalost i suze prolivene za kosovskim junacima. Devet cvorova iz kojih izlaze duge crne niti predstavljaju raspletene kose Kosovke-djevojke kako se devetorici Jugovica i ostalim srpskim mucenicima ne bi "zaplitali puti nebeski".

LICKE PIJESME - LICKA KAPA

Zemljačino rode moj,kapu de' ustakni
zar ne vidiš otkud vjetar duva,
i na desnu stranu je namakni
Lička kapa uspomene čuva,
i na desnu stranu je nakrivi
nek' se vidi da Ličanin živi.

Crvena boja ,krv crvena na Kosovu prolivena
crni obod ,teška rana, Vaskrsenje Vidovdana
devet resa , devet Jugovića,
Krst sudbine i četiri slova,
to je Lička kapa Jovanova

Svilen konac crni i crvena coja
grb izvezen u bojama zlata
izvezla mi mila seja moja
Lička kapa nama bogom data
Metni je na glavu pa neka se vidi
da nas naši potomci ne kletu
svoj se svoga ne smije da stidi
po njoj Liku poznaju u svijetu.


darkoni013:
LICKA  NARODNA NOSNJA

Kad se pomisli na svježinu lickih ljeta a posebno na hladne i snježnje zime, bit će jasno da je u nekadašnjoj odjeći prevladavala vuna. Od najjeftinije ovčje vune tkali su, a zatim bojili u crno tkanine za ženske suknje. S gornjim djelom krojenim o obliku prsluka, suknje su dopirale do gležanja, a oblačile se preko bijele platnene košulje. U struku su ih stezali lijepim pojasom, također tkanim od raznobojne vune. No, posebno se isticala vunena pregača ciji je središnji dio bio ukrašen tkanim kvadratima, rombovima i slicnim likovima, te s triju strana još optočen ukrasnim trakama i dugačkim vunenim resama. Od takvih ukrasnih vunenih tkanina bile su izradjene i torbe koje su još resili velikim vunenim kitama i izvezenim trakama. torbe su žene i djevoke nosile kad bi odlazile od kuće. U nju bi smještale opet klupka vune, jer su bile vične da u hodu pletu bilo čarape bilo rukavice ili štogod drugo. Posebnoj ljepoti ovih starinskih odjevnih predmeta pridonose zagasiti tonovi nastali od boja koje su žene same pripremale od kore drveta ili nekih biljaka.

I muške su hlače, uskih nogavica s potpetkom ispod stopala, krojili od suknene tkanine. Preko platnene košulje muškarci su rado nosili pleteni dzemper od domaće bijele vune s rubovima optočenim crnim ili crvenim suknom, pa i baršumom. Kao i njihovi susjedi u dalmatinskom zaledju, u svečanim su prilikama nosili su prsluk sprijeda prekriven metalnim pločicama. Posebno je poznato muško pokrivalo, crvena lička kapa s čijeg oboda visi kita s dugačkim crnim nitima. S obzirom na klimu, ne začudjuje da su ličani kroz cijelu godinu oblačili kožuh. Zimi bi ga nosili s krznom iznutra , a ljeti bi ga preokrenuli pa je krzno bilo izvana. Od kože svojih ovaca izradjivali su i obuću. To su bili opanci s gornjim dijelom isprepletenim tankim kožnim vrpcama,koji su zbog svoje elastičnosti bili pogodni za hodanje po krševitom tlu.

darkoni013:
KAPA
(srednjovjekovni latinski cappa, capa) - prvotno plašt s kukljicom. U tom značenju riječ su upotrebljavali neki naši pisci XVI i XVII st.
Danas, pokrivalo za glavu bez oboda ili s čeonim štitnikom. Javlja se u različitom obliku u nošnji raznih društvenih slojeva (sportska, francuska, studentska, vojnička, šoferska kapa i sl.) Česta je i u našim narodnim nošnjama - npr. dalmatinska ili lička kapa.

darkoni013:
Licka torba i kapa

Lipice:

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranicaUvijeti korištenja LikaWorld foruma